Index Vakbarát Hírportál

Cameron mikrobákat talált a Mariana-árokban

2012. december 14., péntek 12:06

A legtöbb ember valószínűleg azt kérdezné James Camerontól, hogy mi lesz az Avatar című mozifilm következő részében, de a rendező ezt egyelőre nem árulja el. Arról viszont már be tudott számolni, hogy mi mindent látott az óceán 11 kilométeres mélységében.

Cameron és a projektben részt vevő tudósok az Amerikai Geofizikus Szövetség találkozóján mutatta be a mélytengeri túra első eredményeit. A hidrotermikus hasadékok közelében mikrobákból álló szőnyeget láttak olyan sziklákon, amelyek a szerpentinesedés jeleit mutatták. Ez a jelenség akkor látható, amikor a tengervíz reakcióba lép az olivin nevű ásvánnyal, és ennek hála hidrogén és metán jön létre – magyarán tápanyagot kapnak a mikrobák.

Hasonló hasadékok közelében keletkezhetett először élet a földön, mert a szerpentinesedés az anyagcseréhez szükséges összes alapanyagot elérhetővé teszi. Cameron szerint további hasonló utakat kell szervezni az óceánok mélyére, mert még nagyon sok a felfedezetlen terület.

James Cameron idén márcusban merült le a Mariana-árok mélyére a Deepsea Challenger nevű, 12 tonnás tengeralattjárójával, hogy mintákat gyűjtsön biológusoknak és geológusoknak.

Rovatok