Index Vakbarát Hírportál

Öt atomból áll a legkisebb mágnes

2013. január 4., péntek 15:21

A Hamburg Egyetem fizikusai megalkották a világ legkisebb mágnesét, amely csak öt vasatomból áll. Az ehhez hasonló nanomágneseknek számtalan felhasználási módja lehet a jövőben a mágneses tárolási technológia területén. A mágnesek tulajdonságait sok helyen hasznosítják az orvosi eszközöktől az információs technológiáig. A tárolási technológiában a trendek az egyre nagyobb adat egyre kisebb helyen való tárolása felé haladnak, így az egyre kisebb mágneseknek fontos szerepük lehet.

A kérdés csak az, hogy mennyire stabilak ezek a pici mágnesek, vagyis megtartják-e mágneses pólusaikat. Ez ugyanis feltétlenül szükséges ahhoz, hogy biztonságosan lehessen tárolni az adatokat. Már régóta folynak kutatások, hogyan lehetne a lehető legkisebbre csökkenteni a tárolókat. A végső cél persze még messze van, hogy egyetlen atomba vigyenek információt a mágneses technológiával.

A korábban létrehozott atomi méretű mágnesek nem voltak stabilak, a pólusok véletlenszerűen váltakoztak. A kutatás nehézségét az adja, hogy nanomágnesekről van szó, a hajszál vastagságának a milliomod részét kell elképzelni, ekkora mágneseket kell alkotni, majd tesztelni tulajdonságaikat. Atomi szinten nagyon nehéz tesztelni a stabilitást, és a technológia csak most jutott el odáig, hogy atomi szinten is lehetséges legyen ellenőrzés alatt tartani a folyamatokat.

A hamburgi kutatóinak viszont olyan nanomágnest sikerült előállítaniuk, amelynek stabilak a mágneses tulajdonságai. Az előállítás alatt speciális környezetet kellett létrehozni, egy olyan mikroszkóppal dolgoztak, amely majdnem abszolút nulla hőmérsékleten hozza a legjobb eredményeket.

Rovatok