Index Vakbarát Hírportál

Bozóttűz fenyegette a magyar teleszkópokat

2013. január 14., hétfő 14:27

Több jelentés szerint egy Ausztráliában hirtelen fellobbant bozóttűz komolyan fenyegette a Siding Spring Observatory területén működő teleszkópokat. A 2011-ben Nobel-díjjal jutalmazott Brian P. Schmidt professzor levele szerint az 1,35 méteres SkyMapper teleszkóp hőmérsékleti szenzorai 65 Celsius-fokot jeleztek, ami ugyan nem érte el a 2003-as tűzvész során az elődje, a GMT (Great Melbourne Telescope) által mért 75 Celsius-fokos értéket, de a távcső jelenleg ki van kapcsolva.

Az AAT (Anglo-Australian Telescope) szenzorai ugyanakkor jóval 100°C feletti értékeket jeleztek. Schmidt szerint a Bakos Gáspár (Princeton) vezetésével működő HAT-South projekt kamerái talán megúszták a tűzvészt, a többi eszköz azonban komolyan károsodhatott, ezért azt javasolta, hogy függesszék fel a működésüket, függetlenül attól, hogy a különböző szenzorok milyen értékeket jelentenek.

A csillagász Robert McNaught, miután sikerült újra működő internetkapcsolat közelébe kerülnie, jelezte, hogy az SSO munkatársai közül mindenki biztonságban van, de nagyon aggódnak az obszervatórium miatt. McNaught szerint a látogatóközpont biztosan károsodott – egyes jelentések szerint meg is semmisült –, de más épületek is komoly károkat szenvedtek.

Levele alapján a teleszkópok állapotáról nincs információja, bár a 2,3 méteres távcső számítógépeire be tudott jelentkezni. Szerinte az AAT-nek nem lehet baja, hiszen annak az épülete jól védett és biztonságos, de mivel a kiürített területen van, közelebbit nem lehet tudni róla.

A fenti fotók publikálása után pár órával egy helyi csillagászblog közölt új információkat és képeket, eszerint a csillagászok szálláshelye, a személyzeti épületek, a látogatóközpont és
a MOPRA rádiótávcső kiszolgálóépülete égett le.

Mint a HAT (Hungarian Automated Telescope) rövidítés is mutatja, A HATNet teleszkóprendszer magyar fejlesztésű, 1999 óta épül, és 2001 óta üzemképes. Bakos mellett Sári Pál, Papp István és Lázár József is ott volt a rendszer kiépülésénél. A HAT-South kamerák 2009-ben csatlakoztak a rendszerhez. A HATNet több tucat exobolygót felfedezett már, a legelső felfedezés után interjút készítettünk Bakos Gáspárral, ezt itt olvashatja.

Rovatok