Index Vakbarát Hírportál

Videó a versenyző spermákról

2013. január 16., szerda 09:30

Az immunrendszer működéséről, a vese sejtjeinek aktivitásáról és versengő spermiumokról készített felvételek nyerték a Nikon mikroszkópvideós versenyének első három díját. A 2012-es sorozat volt a második alkalom, hogy a versenyre time-lapse technikával készült, vagyis kisebb-nagyobb időtartam kihagyásával készített, és mozgóképpé összefűzött fotósorozattal is nevezni lehetett. A Small World in Motion nevű sorozat pályázatokait (a korábban már közölt, fotókra koncentráló Small World versenyhez hasonlóan) egy független bizottság bírálja el, a szempontok között az eredetiség, az információtartalom és a minőség egyaránt szerepel. Az első három helyezett 500, 1000 és 2000 amerikai dollárt nyer, de érdemes idén is benevezni, a 2013-as kiírás díjai ugyanis 1000, 2000 és 3000 dollárra emelkedtek.

Az első helyet dr. Olena Kamenyeva, az amerikai Nemzeti Egészségintézet munkatársa érdemelte ki azzal a felvétellel, ami egy lézerrel megsebzett egér szervezetének reakcióját mutatja meg. A videón jól látszik, ahogy a fehérvérsejtek csoportjába tartozó, a szervezetbe jutott kórokozók elleni védekezés fontos elemét adó neutrofil granulociták a seb környékére sereglenek.

A második díjat a Syracuse Egyetem biológia tanszékének munkatársa nyerte. Az ő felvételén fluoreszcens adalékkal megfestett muslicaspermák száguldozak egy nőstény szaporítószervének traktusaiban. A dolog érdekessége, hogy a felvételen két hím spermiuma látható.

A harmadik helyezett, az Edinburghi Egyetem munkatársa, dr. Nils Lindström lett, aki a vese faszerű mintázatba rendeződő sejtjeinek fejlődését fényképezte négy napon keresztül, és ezt foglalta össze egy alig 21 másodperces videóban.

Rovatok