Index Vakbarát Hírportál

A gyermekeknek bejött a füstmentes élet

2013. január 21., hétfő 17:02

Meredeken csökkent a súlyos asztmával kórházba került gyermekek száma Angliában a nyilvános helyeken való dohányzás betiltása után. Egy tanulmány az első évben 12 százalékos esést mutatott ki, és a szerzők szerint egyre többen döntenek úgy, hogy saját otthonukat is füstmentessé teszik.

Nagy Britanniában a dohányzást betiltó 2007-es törvények hatályba lépése előtt minden évben 2 százalékkal nőtt azoknak a gyermekeknek a száma, akik súlyos asztmaroham miatt kerültek kórházba, állítják az Imperial College kutatói, akik 2002-ig visszamenőleg vizsgálták a brit egészségügyi statisztikákat.

A törvény megfordította a trendet, és az első év 12 százalékos visszaesése után minden további két évben 3 százalékkal csökkent a súlyos asztmás esetek száma. A változás a gazdagok és szegények, a városi és vidéki lakosok körében egyaránt kimutatható volt.

Bár a dohányzásellenes törvény kritikusai azt mondták, hogy a tiltás hatására otthon füstölögnek majd a dohányosok, a kutatási eredmények ennek az ellenkezőjéről árulkodnak. Christopher Millett, a tanulmány vezető szerzője azt mondta, egyre több bizonyítékuk van arra, hogy az emberek otthon is leteszik a cigarettát.

Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy a gyermekek nyertek a nyilvános helyen való dohányzás betiltásával. A szakértők szerint már csak azt kellene elérni, hogy amikor felnőnek ezek a gyermekek, akkor ők se akarjanak majd cigarettára gyújtani.

Rovatok