Index Vakbarát Hírportál

Felavatták a csillebérci CERN-adatközpontot

2013. január 21., hétfő 09:31

Alig tíz hónappal a bejelentés után hétfőn felavatták az MTA Wigner Fizikai Kutatóközpont és az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet, vagyis a CERN együttműködésében Csillebércen megvalósuló Wigner Adatközpont első géptermét. A csillebérci kampusz egyik régi épületegyüttesének teljes körű átalakításával a legmodernebb IT-technológia befogadására alkalmas komplexum létesül.

Az összesen 2000 négyzetméteres, 4 teremből álló adatközpont első, 300 négyzetméteres egysége tavaly december végére készült el. Az informatikai háttérrendszer és gépészeti kiszolgáló egységek sikeres üzempróbái után Szász Domokos, az MTA alelnöke,Csépe Valéria, az MTA főtitkárhelyettese, Frederick Hemmer, a CERN IT-igazgatója, Vályi-Nagy Vilmoskormányzati informatikáért felelős államtitkár, valamint Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere jelenlétében avatták fel a termet.

A központ a jövőben a Nagy Hadronütköztetőben végzett kísérletek adatkezelésében tölt majd be fontos szerepet. A Csillebércen elhelyezett elhelyezett számítógépekkel a következő néhány évben a természettudomány egyik legizgalmasabb és legintenzívebben kutatott témáját, az elemi részecskék tömegéért felelős, korábban megjósolt és már szinte teljes bizonyossággal kimutatott Higgs-bozon tulajdonságait vizsgálják a kutatók. A későbbiekben pedig az elméletileg megjósolt szuperszimmetrikus részecskék kereséséhez járul majd hozzá az adatközpont.

Az MTA közleménye szerint az Európában egyedülálló projekt csak fokozatosan, évek alatt jut el a végleges állapotba. A tervek szerint az idén körülbelül 600 kWh összfogyasztású számítógépet installálnak a szakemberek, a következő három esztendőben pedig az újabb berendezésekkel együtt már a 3 MWh-t is meghaladhatja az eszközök energiafogyasztása.

A CERN Nagy Hadronütköztetőjét (LHC) a budapesti Wigner Adatközponttal összekötő optikai kapcsolat teljesítményét mutatja, hogy önmagában a teljes hazai belső internetforgalommal összemérhető adatmennyiséget továbbít majd. A CERN és a Wigner FK szakemberei hétfőn kezdték meg az IT-egységek beüzemelését.

Rovatok