Index Vakbarát Hírportál

Elefántfókák kutatják a sarkvidék forrásvizét

2013. február 26., kedd 15:11

Szenzorokkal felszerelt elefántfókák segítettek ausztrál kutatóknak az antarktiszi fenékvíz feltárásában. A kutatók arra kíváncsiak, hogyan alakult ki a sűrű, fagyos víztömeg a Déli-sarkvidék vastag jégpáncélja alatt.

Az óceáni mélyvizek legfontosabb forrásai az Antarktiszt körülvevő óceánok. Az itt képződött sűrű, roppant sós vizek alkotják a világ óceánjainak mintegy 60 százalékát, és nagy mértékben befolyásolják az áramlatokat és a klímaváltozásokat is.

A déli-sarki fenékvíz áramlása észak felé oxigénben dús vizet szállít a Csendes-óceánban az északi szélesség 50. fokáig, illetve az Atlanti-óceán 45. fokáig. Gyakorlatilag minden víz, amely a Csendes- és az Indiai-óceánban 3 Celsius-foknál, az Atlanti-óceánban 2 Celsius-foknál hidegebb, ebbe a típusba tartozik.

A vízforrás kialakulásában különösen fontos szerepet játszik a tengeri jég képződése. Megfagyáskor az oldott sóknak körülbelül 30 százaléka kerül a jégbe, a maradék besűríti a már amúgy is rendkívül hideg környező vizet. A korábbi évtizedekben három helyet is felfedeztek, ahol fenékvíz alakul ki a Déli-sarkvidéken, a negyedik forrásról azonban csak gyanították, hogy hol van, mert hajóval megközelíthetetlennek bizonyult. A déli elefántfókák számára ez azonban nem jelent akadályt.

Egy ausztrál kutatócsoport húsz állatot szerelt fel a 10-20 dekás érzékelőkkel. A fókák akár napi hatvan merülést is teljesítettek a zord téli időben, fejükön a műholdas adóval egybeépített berendezésekkel. Az állatok nem egyszer 1800 méter mélyre is alábuktak a jéghideg, sűrű vízbe. Guy Williams, az egyik kutató szerint az állatoknak köszönhetően találták meg – ahogy fogalmazott – a motor negyedik dugattyúját, vagyis a negyedik vízforrást.

Rovatok