Index Vakbarát Hírportál

A Harvard a világ legjobb egyeteme

2013. március 5., kedd 19:11

Ahogyan tavaly és tavalyelőtt is, a híres amerikai magánegyetem, a Harvard vezeti a világ legjobb felsőoktatási intézményeinek ranglistáját, amit a Reuters megbízásából a Times Higher Education állít össze. A lista bevallottan szubjektív alapokra épül, és főképp az egyes egyetemek reputációját rangsorolja, kevésbé az általános tanítási színvonalat, vagy a kutatómunka minőségét és mennyiségét. A pontszámok abból adódnak, hogy a világ 13 ezer egyetemébe kiküldött kérdőíveken meyik helyeket jelölték meg a legtöbbször az iskolák vezetői a világ legjobbjai között.

A lista élmezőnyét nyomasztóan uralják az amerikai és brit egyetemek. A leginkább a jogi karáról ismert Harvard mögött a világ legjobb műszaki egyetemének számító MIT következik, aztán a két legendás brit egyetem, az egymással évszázadok óta rivalizáló Cambridge és Oxford. A top 10-be befért még három kaliforniai (Berkeley, Stanford, UCLA), és két, az elnökcsinálónak gúnyolt Ivy League-be tartozó keleti parti egyetem, a Princeton, és a Yale; valamint egyetlen nem angol nyelvterületen elhelyezkedő iskolaként a tokiói egyetem. A világ legjobb orvosi egyetemeként ismert Johns Hopkins a 19., a legjobb európai műszaki egyetemnek számító ETH Zürich a 20, a híres moszkvai Lomonoszov csak az 50., míg a párizsi Sorbonne csak a holtversenyes 71-80 helyet szerezte meg.

A legjobb százból 46 észak-amerikai egyetem, amiből 43 van az USA-ban és három Kanadában. Az amerikaiak közül szinte mindegyik méregdrága magánegyetem, a legjobb állami iskola az 50. helyen az Ohio State (ha eltekintünk a speciális helyzetben levő kaliforniai UC-lánc tagjaitól, amelyeket nem szokták a klasszikus állami egyetemek közé sorolni Amerikában). Európa kissé lemaradva, 29 egyetemmel képviselteti magát, Ázsia 15-tel. Az országok rangsorában a fölényesen vezető amerikaiakat kilenc helyezéssel követik a britek, majd az ausztrálok jönnek hattal, a németek, hollandok és japánok öttel-öttel. Magyar, de még közép-európai egyetem sem került a top100-ba, a hozzánk legközelebbiek a listán a német elitegyetemek, a müncheni Ludwig-Maximilians-Universität, és a berlini Humboldt.

Rovatok