Index Vakbarát Hírportál

Tíz holdja lehet a Plutónak

2013. március 18., hétfő 13:25

Egy új szimuláció szerint a Plutónak akár tíz holdja is lehet, ráadásul a kisbolygót egy, vagy akár több öv is körülveheti. A Hubble űrteleszkóp nemrég fedezte fel a negyedik holdat is, ezek elnevezésérre pályázatot is kiírtak.

Ezt a négy holdat sem volt könnyű megtalálni, az ezen felüli holdak azonban olyan kicsik lehetnek, hogy még az űrtávcsővel sem láthatóak. A felfedezésre váró holdak a már ismertek pályáján belüliek lehetnek.

Az új holdak közül eddig csak kettőnek van neve, ezek a Nix és a Hydra. A másik kettőre nyilvános pályázatot hirdettek, valószínűleg Cerberus és Vulcan lesz a nevük. E kettő kapta a legtöbb szavazatot, a Vulcan a Star Trek-rajongók miatt kapott majdnem kétszer annyi szavazatot, mint a második helyezett.

A szimulációt a harvardi csillagászati központ és a Utah Egyetem kutatói készítették. Scott Keyon és Benjamin Bromley kutatásai befolyásolhatják a NASA döntését, hogy honnan közelítsék meg a Plutót.

A Pluto holdjainak keletkezéséről számtalan elmélet létezik, az egyik legelfogadottabb, hogy a kisbolygó összeütközött egy másik törpebolygóval a Kupier-övből. Ez magyarázhatja az egyik holdja töredezett formáját, valamint azt, hogy a hold kőzete nagyban megegyezik a bolygó kőzetével.

Rovatok