Index Vakbarát Hírportál

Leírták a neandervölgyi teljes genomját

2013. március 20., szerda 12:13

Kedden befejeződött a neandervölgyi teljes genomjának kimagasló minőségű szekvenálása, és a munkát elvégző német kutatók minden adatot szabadon elérhetővé tettek az interneten. A vizsgálathoz használt alapanyagot egy szibériai barlangban talált lábujj szolgáltatta.

A most elkészült génszekvencia sokkal részletesebb annál, amit ugyanez a csapat, a lipcsei Max Planck Intézet evolúciós antropológiai kutatóintézetének a munkatársai tettek közzé három évvel ezelőtt. Meg lehet különböztetni azokat a géprészleteket, amiket a vizsgált neandervölgyi egyed az anyjától és az apjától örökölt.

A kutatómunkát vezető Svante Pääbo abban bízik, hogy az új génszekvenciát össze tudja majd hasonlítani más neandervölgyiekével, valamint a gyenyiszovai ember egy évvel ezelőtt leírt genomjával. A gyenyiszovai ember egy másik kihalt ősemberfaj.

Mind a neandervölgyi, mind a gyenyiszovai ember genomja sokat segít abban, hogy megértsük az emberi faj evolúcióját, és hogy milyen genetika változások történtek a modern emberben, miután elkülönült ettől a két rokon fajtól. A tudósok izgalmasnak találják azt is, hogy a genetikai felfedezéseket össze tudják vetni a különböző fajok étrendjével kapcsolatos ismereteinkkel.

Rovatok