Index Vakbarát Hírportál

Tíz holdja lehet a Plutónak

2013. március 25., hétfő 12:08

Egy amerikai szimuláció szerint gyilkos övezetbe érkezik majd a NASA New Horizons szondája, amely 2015-ben érkezik a Plutóhoz. Az új, dinamikus szimulációkra alapozott elmélet szerint a törpebolygónak akár tíz holdja is lehet, sőt akár egy vagy több gyűrűje is.

A Hubble űrtávcső korábban négy kisebb holdat is felfedezett a legnagyobb Charon mellé. A többi, megjósolt hold azonban annyira kicsi lehet, hogy még az űrtávcsővel sem látható. A holdak pályája a szimuláció szerint Naprendszerünkben ismert legtávolabbi. A négy hold nemrég kapott nevet: az International Astronomical Union (IAU) szavazásán a Nix, Hydra, Cerberus és Vulcan nyert.

Scott Keyon (a harvardi Center for Astrophysicstől) és Benjamin Bromley (a University of Utah-ról) szimulációja hatással lehet arra, hogyan közelíti meg a NASA a törpebolygót, a lehető legközelebb megy hozzá, vagy inkább távolról vizsgálja. A New Horizons 56 ezer kilométer per órás relatív sebességgel halad, így ha ütközne bármivel, gyorsabban megsemmisülne, minthogy adatokat küldhetne a Földre.

A kutatás még egy szempontból érdekes: nem tudjuk pontosan, mitől ennyire zsúfolt a Pluto körüli terület. Az első elmélet szerint a holdak egyszerűen kiváltak a törpebolygóból, hasonlóan ahhoz, ahogy a Jupiter holdjai keletkeztek. Egy ma divatosabb felfogás szerint viszont a a Pluto ütközött valamilyen Kuiper-övből származó égitesttel.

Ennek eredménye lett a törpebolygó tömegének egyhetedével rendelkező, három nap alatt létrejött Charon. A másik pedig az állítólagos gyűrű amely 100 ezer év alatt egyre több objektumot gyűjtött magába. A kutatók szerint a 2015-ös repülése egyértelműen kimutatja majd az apró részecskékből álló gyűrűt.

Rovatok