Index Vakbarát Hírportál

Kétezer fekete lyuk veszi körül a Tejútrendszert

2013. április 3., szerda 10:52

Egy új számítógépes szimuláció szerint legalább kétezer fekete lyuk veszi körül a Tejútrendszert. Az általánosan elfogadott elméletek szerint a galaxisok középpontjában kisebb-nagyobb fekete lyukak vannak. A galaxisok növekedésével a fekete lyukak is növekednek, szupermasszív fekete lyukakat alkotva, amelyek akár milliószor nehezebben lehetnek, mint a csillagok.

Ugyanakkor az is elképzelhető, hogy a fekete lyukak közötti kölcsönhatás kilöki a galaxisból az újonnan alakult fekete lyukakat. Valery Rashkov és Piero Madau, a Kalifornia Egyetem két kutatója szimulációkat futtatott le az elmélet alapján. Számításaik szerint hetven és kétezer között lehet a kilökött fekete lyukak száma, amelyek a Tejútrendszer peremén vannak. Ezek a fekete lyukak különböző tulajdonságúak.

Avi Loeb, a Harvard Egyetem kutatója hasonló elméletet dolgozott ki a fenti két kutatóval párhuzamosan. Ő azt is állítja, ha megtaláljuk ezeket a viszonylag fiatal fekete lyukakat, akkor sokkal többet megtudhatunk kialakulásukról és növekedésükről.

Rovatok