Index Vakbarát Hírportál

A sötét anyagra utaló jeleket találtak

2013. április 4., csütörtök 16:19

A Nemzetközi Űrállomás fedélzetén működő Alfa mágneses spektrométer (AMS) mérései alapján a tudósok az első jelentős utalást találtak a rejtélyes sötét anyag létezésére, ez a láthatatlan anyag a világegyetem több mint 25 százalékát tölti ki.

Samuel Ting, Nobel-díjas részecskefizikus, a Massachussettsi Műszaki Egyetem (MIT) professzora és kutatócsoportja a kétmilliárd dolláros űrdetektorral több milliárd kozmikus sugarat regisztrálva pozitronok többletét észlelte a világűrben, amelyek minden irányból záporoznak a Földre.

A 2011 májusában a Nemzetközi Űrállomásra juttatott részecskefizikai kutatóeszköz a kozmikus sugárzás mérésével kutat a sötét anyag és az antianyag után. A berendezés kifejlesztését és megépítését az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) végezte Samuel Ting javaslatára. A CERN genfi kutatóközpontjában szerda este tartott előadásában Ting bejelentette, hogy a nemzetközi kutatócsoport tagjai észlelték a sötét anyag által hagyott első lehetséges fizikai nyomot, a kozmikus sugárzás mérési adatait elemezve.

Működésének első 18 hónapjában az AMS 30 milliárd kozmikus sugarat regisztrált, köztük 400 ezer pozitront (az elektron antirészecskéje) – ez sokkal pontosabb adatokkal szolgál a tudósok számára, mint bármilyen Földön végzett kísérlet. A következő hónapokban a CERN által épített űrdetektor képes lesz perdöntően megmondani nekünk, hogy ezek a pozitronok a sötét anyag jelei, vagy más forrásból származnak. Ting lehetségesnek nevezte, hogy az észlelt pozitronok pulzárokból, gyorsan forgó neutroncsillagokból érkeznek.

Napjaink fizikájának egyik legfontosabb rejtélye a sötét anyag jelenléte. A sötét anyagot gyakran nevezik az univerzumban lévő több millió galaxis építészének, mert gravitációja alakítja ezeket a galaxisokat. A sötét anyag jelenlétére a szakemberek egyebek között a galaxisok forgási görbéjének a megfigyeléséből következtethetnek, a másik, közvetett bizonyíték a sötét anyag létezésére a gravitációs lencsehatás.

Mindeddig azonban sikertelennek bizonyultak azok a Földön, és mélyen a föld alatt végzett kísérletek, amelyek a sötét anyag konkrét bizonyítékát keresték. Ez egy 80 éves detektív történet, de közel járunk a végéhez. Az AMS-től kapott adatok további elemzése lezárhatja a történetet – hangoztatta Michael Tunes, a Chicagói Egyetem fizikusa. A nemzetközi kutatócsoport a Physical Review Letters szakfolyóiratban tette közzé tanulmányát az Alfa mágneses spektrométer kutatásainak első eredményeiről.

Rovatok