Index Vakbarát Hírportál

Megölték az utolsó mozambiki orrszarvút

2013. május 2., csütörtök 11:18

Néhány hete orvvadászok lelőttek tizenöt orrszarvút, ezek voltak Mozambikban élő utolsó élő példányok. 2002-ben még háromszázan voltak, az országban szigorúan védett állattá nyilvánították és nemzeti parkban próbálták védeni az állatokat.

A hatóságok szerint az orvvadászokat a rinocéroszok védelmére hivatott dolgozók is segítették a Limpopo Nemzeti Parkban. A következő hetekben harminc parkőr áll bíróság elé emiatt.

Az orrszarvúkat a szarvukért vadásszák, gyógyító erejűnek vélik azt. Az említett nemzeti parkot Mozambik Dél-Afrikában közösen alapította. A mozambiki orvvadászok gyakran átmennek dél-afrikai területekre, idén eddig 249 állatot öltek meg Dél-Afrikában, tavaly egész évben 668 orrszarvút.

A dél-afrikaiak azzal vádolják a mozambiki hatóságokat, hogy nem tesznek meg mindent a rinocéroszok védelmében. Az orvvadászok a mozambiki repülőtereken és kikötőkön csempészik ki a szarvakat. Nem figyelnek eléggé a parkőrökre, nem fizetik meg őket, így azok együttműködnek az orvvadászokkal és az állatok nyomára vezetik őket.

Rovatok