Index Vakbarát Hírportál

Űrhajót bocsátottak fel Bajkonurból

2013. május 28., kedd 23:33 | aznap frissítve

Az űrhajót helyi idő szerint szerdára virradóra, éjfél után fél órával lőtték ki. Egy amerikai, egy orosz és olasz asztronauta repül vele az ISS-re.

Útnak indult Bajkonurból a Szojuz TMA-09M típusú űrhajó, ami egy háromtagú nemzetközi expedíciót visz a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Négy hónapot fognak eltölteni az űrállomáson, ahol jelenleg két orosz és egy amerikai űrhajós tartózkodik.

Fjodor Jurcsihin orosz, Luca Parmitano olasz és Karen Nyberg amerikai űrhajós gyors megközelítéssel, hat óra alatt éri el a Föld körül keringő ISS-t, és csatlakozik az ott szolgálatot teljesítő amerikai Christopher Cassidy, valamint az orosz Alekszandr Miszurkin és Pavel Vinogradov alkotta legénységhez.

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízióban élőben közvetített felbocsátás rendben, közép-európai idő szerint 22 óra 32 perckor megtörtént. A Szojuz űrhajó nyolc perc múlva levált a hordozórakétáról, és Föld körüli pályára állt. A Szojuz-TMA űrhajó négyszer kerüli meg a Földet, mielőtt csatlakozik a Nemzetközi Űrállomáshoz.

Fjodor Jurcsihin, Luca Parmitano és Karen Nyberg a több mint négy hónapos küldetés során sűrű programot teljesít. Az űrhajósok a tervek szerint hat alkalommal lépnek ki az űrbe, és a Cygnus magán-teherűrhajón kívül a Progressz-M orosz, valamint az Albert Einsteinről elnevezett ATV-4-es európai automata teherűrhajót is fogadják majd.

Karen Nyberg amerikai mérnök-űrhajósnő több tucat tudományos kísérletet fog elvégezni. Azt is vizsgálni fogja, hogyan változik az emberi látás és a látószervek állapota a hosszú űrrepülés idején.

Rovatok