Index Vakbarát Hírportál

Új baktériumot találtak az Antarktiszon

2013. június 4., kedd 17:00

Új baktériumot találtak a brnói Masaryk Egyetem tudósai az Antarktiszon, amit a kutatóállomás egyik alapítójáról, Pavel Prosek után neveztek el: az új fajt Pseudomonas prosekii névre keresztelték. Ivo Sedlacek, a felfedezők egyike elmondta, hogy a Mendel Sarkköri Kutatóállomás közelében talált új baktérium az első nagy cseh siker a sarkvidéken.

A környék köves sivatagra emlékeztet, de a kövek felszíne számos baktériumkolóniának ad otthont. A kutatók ezekből 2007-2009 között vettek mintákat; ezeknek a vizsgálata közben fedezték föl az új típusú mikroorganizmust. A baktérium pálcaalakú, sárgászöldes színű, a végén elhelyezkedő csillókkal mozog. Rendkívül alacsony hőmérsékleten is túl tud élni. A sziklák eróziójával termőtalaj kialakítására képes, sőt természetes színezőként is használható.

A kutatóállomásnak helyet adó Ross-szigeten valószínűleg újabb baktériumfajtákat fognak azonosítani. A cseh állomáson eddig hét expedíció váltotta egymást, hogy az Antarktisz éghajlatát, élővilágát, geológiáját kutassák. A kutatók vizsgálják a jégtakaró olvadása során előbukkanó oázisokat is, ahol algák, mohák és zuzmók alakjában bukkantak fel az élet első jelei.

Rovatok