Index Vakbarát Hírportál

A britek fele rákos lesz 2020-ig

2013. június 7., péntek 11:40

2020-ra a brit lakosság 47 százalékánál diagnosztizálnak majd valamilyen rákos betegséget, viszont a betegek egyre nagyobb része éli majd túl a betegséget, legalábbis egy felmérés adatai szerint, amit a Macmillan nevű, rákos betegekkel foglalkozó szervezet tett közzé.

A jóslatot főleg az elmúlt húsz év tapasztalataira alapozzák a szakemberek. 1992-ben minden három halálra jutott egy rákos megbetegedés, 2010-ig ez 44 százalékra emelkedett, ráadásul a közbeeső mérés még 38 százalékon állt.

A trend irányáért főleg az egyre idősödő lakosság ténye felelős, bár a rossz életkörülmények, a helytelen táplálkozás, a mozgáshiány, az alkoholfogyasztás és a dohányzás sem segít a dolgon. Ciarán Devane, a Macmillan igazgatója szerint ennek fényében nem meglepő, hogy 7 év múlva tulajdonképpen az emberek felének kell tartania valamilyen rákos megbetegedéstől.

Ugyanakkor az elemzés jó hírekkel is szolgál, mert a várakozások szerint nőni fog azok száma, akiknél bár diagnosztizálják a kétszázféle rákos betegség valamelyikét, végül nem halnak bele abba. 2020-ra 38 százalék lesz ez az arány, 1995 és 2010 között 21 százalékról 35-re nőtt ugyanez a szám.

Jane Maher professzor, a Macmillan vezető orvosszakértője szerint ez annak köszönhető, hogy nemcsak a gyógyszerek és a műtéti eljárások javultak és javulnak folyamatosan, de a betegségek korai felismerése is egyre hatékonyabbá válik.  Ugyanakkor fontos részlet, hogy a súlyos betegséget legyőző, de a hosszú távú  fizikai és lelki hatásokkal továbbra is küzdő betegekre is sok gondot kell fordítani.

A brit egészségügyi minisztérium most azon dolgozik, hogy 2015-ig évente ötezer embert mentsenek meg a korai felismerés, illetve a helyes gyógymód és utókezelés alkalmazásával. A minisztériumi szándék szerint 20 százalékkal kellene csökkenteni a korai halálozások számát, vagyis nagyjából 30 ezer ember életét kellene megmenteni a leginkább fenyegető betegségek, tehát a rák mellett a szív- és érrendszeri problémák időbeni szűrésével és kezelésével. Ez a törekvés pillanatnyilag a tüdő- és végbélrákosokra koncentráló szűrések erősítésében látható leginkább.

A növekvő átlagéletkor egyben azt is jelenti, hogy egyre többen lesznek rákosok, mondja a Cancer Research UK, vagyis a brit rákkutatók szövetségének tagja, Clare Knight. „Az elmúlt negyven évben megduplázódott a túlélési esély, és ez jó hír. Azonban ez nem jelenti, hogy ne lenne szükség továbbra is új megoldásokra a megelőzés és a diagnosztizálás terén, hogy még a mostaninál is többen élhessék túl ezt a betegséget.”

Rovatok