Index Vakbarát Hírportál

Chris Hadfield visszavonul

2013. június 11., kedd 10:07

Chris Hadfield kanadai űrhajós sokak meglepetésére bejelentette, hogy visszavonul. A nemzetközi sztárrá vált űrhajós néhány hete tért vissza a Nemzetközi Űrállomásról. A bejelentést a Kanadai Űrügynökség (Canadian Space Agency) központjában tette.

Az űrállomás ex-parancsnoka sajtótájékoztatót hívott össze, hogy megossza az öt hónapos küldetés legfőbb pontjait. Ezt meg is tette, de egyben visszavonulását is bejelentette. Chris Hadfield Kanadában fog élni, miután 21 éves űrhajóskarrierje alatt többnyire Houstonban és Oroszországban lakott.

Beváltom feleségemnek tett harminc évvel ezelőtti ígéretemet és Kanadába költözöm – mondta Hadfield. Az űrhajós Twitteren azt írta, hogy sokkal nehezebb elbúcsúzni munkatársaitól, mintsem azt korábban gondolta volna.

To say goodbye to these good people today was much harder than I expected.@csa_asc twitter.com/csa_asc/status…

— Chris Hadfield (@Cmdr_Hadfield) June 10, 2013

Chris Hadfield öt hónapot töltött a Nemzetközi Űrállomáson, ez idő alatt soha nem látott népszerűséget hozott az űrprogramnak, képek és videók százait töltötte fel különböző közösségi oldalakra.

A kanadai űrhajós dokkolása a Nemzetközi Űrállomáson tavaly december 19-én szinte észrevétlen volt, csak az űrprogram és az űrkutatás iránt érdeklődők értesültek erről. Egy hét sem telt el, amikor felhívta magára a figyelmet azzal, hogy feltöltötte YouTube-ra az első űrben felvett dalt. A szaksajtó már ekkor felfigyelt rá, hiszen elkezdte rendszeresen használni a közösségi médiát és megosztotta az űrállomáson zajló élet érdekesebb pillanatait.

Küldetése alatt nagyon sok kísérletet, tudományos kutatást végzett el. Hadfield tudományos tevékenységét elsősorban a kanadai űrügynökség koordinálja, de több helyről jönnek az ötletek, hogy milyen kísérleteket végezzen el. Egyik legérdekesebb és legnépszerűbb kísérletét is egy diák javaslatára végezte el: a diák arra volt kíváncsi, mi történik, ha kicsavarnak egy vizes törölközőt.

Rovatok