Index Vakbarát Hírportál

Már a fogságban élő csimpánzok is veszélyeztetettek

2013. június 13., csütörtök 07:42

A fogságban élő csimpánzok hamarosan ugyanazt a védelmet kaphatják meg, mint vadon élő társaik. Az amerikai hatóságok azt javasolják, hogy valamennyi csimpánzt illessék meg a védett állatok jogai, akár vadon élnek, akár fogságban. A szabályozás korlátozná az importot és exportot, leállítaná a csimpánzokkal való kísérletezést, még a csimpánzvérrel és -szövettel folytatott vizsgálatokat is.

Az Egyesült Államokban nagyjából kétezer csimpánz él fogságban, ezek felét orvosi kísérleteknél használják. Hivatalosan 1990 óra tartják kihalóban lévő állatnak a vadon élő csimpánzokat, de a fogságban élők is a veszélyeztetett fajok közé tartoznak. Az elkülönítés azért furcsa, mert nincs még egy állat, amelynél ilyen megkülönböztetést tennének.

A jövőben a kutatóknak engedélyt kellene kérniük, ha csimpánzokkal szeretnének kísérleteket folytatni, az Egyesült Államok Halászati és Vadászati Hivatalát kell majd meggyőzni, hogy munkájuk fontos, és a csimpánzok részvétele elengedhetetlen feltétele a sikernek.

Ugyanakkor egyre inkább terjedő felfogás, hogy a csimpánzoknak és a többi emberszabású majomnak nem szükséges részt venni a kísérletekben, hiszen vannak más alternatívák. Valószínűleg egy éven belül meglesz a döntés a kérdésről.

Rovatok