Index Vakbarát Hírportál

A Tejút nekiment az Andromédának

2013. július 6., szombat 12:30

Tízmilliárd évvel ezelőtt összeütközött galaxisunk, a Tejútrendszer és az Androméda galaxis, derítették ki a University of St Andrews egyetem csillagász kutatói. Sőt, a két galaxis ismét egymás útjába került, és a számítások szerint 3-4 milliárd év múlva újra neki fogunk ütközni a kozmikus szomszédnak. Jelenleg is másodpercenként 100 kilométeres sebességgel száguld egymás felé a két galaxis.

A csillagászok elmélete szerint mindkét galaxis tömegének nagy részét a rejtélyes, láthatatlan, és egyelőre minden műszer számára érzékelhetetlen sötét anyag teszi ki, ami az univerzum össztömegében nagyjából ötszörösen múlja felül a normál anyagot. A Tejút és az Androméda sötét anyagának gravitációja húzza egymás felé a két galaxist, méghozzá olyan erővel, hogy az kompenzálja az univerzum tágulásából adódó hatást is, ami miatt a galaxisok egyre távolodnak egymástól.

A teória szerint az ütközés hatására alakult ki a két galaxis jellegzetes szerkezete is: az ütközéskor a a gravitáció kölcsönösen anyagot vonzott el a két galaxisból, hosszú, laza karokat létrehozva csillagrendszerekből.

Ha az elmélet igaznak bizonyul, az jelentősen átírja a fizika törvényeit. Az asztrofizikusok az úgynevezett módosított newtoni dinamika elméletére alapozták a kutatásukat, amit 1983-ban vetett fel egy izraeli fizikaprofesszor, Mordehai Milgrom. Ezt az elméletet még sosem használták a Lokális Csoport (a Tejútrendszert és néhány tucatnyi szomszédját magába foglaló halmaz) galaxisai mozgásának modellezésére. Ha a hagyományos gravitációs modellt alkalmazzuk, a két galaxisnak az ütközés nyomán össze kellett volna olvadnia, a módosított teória alapján kiszámolt modell azonban pontosan azt az eredményt mutatja, amit a való életben is mutatnak a csillagászok műszerei.

Rovatok