Index Vakbarát Hírportál

Szintetikus élesztőgomba forradalmasíthatja a söripart

2013. július 12., péntek 15:32

Brit kutatók szintetikus élesztőgomba előállításán dolgoznak, amihez az organizmus egész genomját a nulláról írják újra. Eredményeikről Londonban, a szintetikus biológia tudományának egyik éves nagy konferenciáján számoltak be. Kutatásaikban a sörfőzdékben az erjesztéshez alkalmazott Saccharomyces cerevisiae-ből indulnak ki, az Imperial College London kutatócsoportjának az a célja, hogy a génmanipulált gomba hatékonyabban ls gyorsabban végezze az erjesztés folyamatát, és ellenállóbb legyen az alkohollal szemben. Az élesztőgombák elpusztulnak az alkohol hatására, ez állítja meg az erjedés folyamatát - a génmanipulált szuperélesztőnél ez csak jóval később következik be, vagyis a közreműködésükkel készült sör jóval magasabb alkoholtartalmú lehet.

Az egymillió fontos állami támogatással futó projektnek nem csak az a célja, hogy erősebb sört tudjanak főzni, a szintetikus élesztő gyorsabban, és nagyobb hatékonysággal is dolgozik, vagyis felgyorsul az erjedés folyamata, ez pedig a gyártási költségek csökkenésével is jár. Állítólag több nagy sörgyár is élénken érdeklődik a technológia iránt, ami ha átmegy az éles teszteken, további érdekes újítások alapja lehet, az egész erjedést kedvükre manipulálhatják majd a szakemberek, az élesztőgombát egyfajta hordozóként és katalizátorként használva szinte tesztőleges kémiai folyamathoz. Sőt, hasonló módszerrel létrehozott organizmusokat lehet majd használni bioüzemanyag, élelmiszerek alapanyagai vagy gyógyszerek hatóanyagainak gyártására is.

A szintetikus biológia óriási potenciállal bír az ipar és mezőgazdaság sok területén, de egyben állandó kritikák össztüzében is vannak az ezzel foglalkozó tudósok, akik az ellenzők szerint istent játszanak azzal hogy teljesen új létformákat alkotnak, amelyek bármikor elszabadulhatnak, ökológiai katasztrófát okozva.

Rovatok