Index Vakbarát Hírportál

Bedrogozott gyerekeket öltek az inkák

2013. július 30., kedd 12:09

Három, Argentínában felfedezett múmiát vizsgált meg egy kutatócsoport. Az egyik, körülbelül 13 éves korában meghalt gyerek egy hajszálát elemezve megállapították, hogy nagy mennyiségű alkoholt kaphatott. A kutatók szerint ez arra utal, hogy a drogok és az alkohol kulcsszerepet játszhattak az inka emberáldozatokban; a tinédzser lány maradványai azt mutatják, hogy a halála előtt elkábíthatták.

Dr. Emma Brown, a Bradford Egyetem régészettudományokkal foglalkozó kutatója szerint a spanyol krónikások feljegyzései arra utalnak, hogy az inkák több okból áldozhattak fel embereket: ettől remélték, hogy elkerülhetik a természeti katasztrófákat, vagy sikeres háborúkat vívhatnak. Az emberáldozattal járó rituálék bizonyos naptári eseményekhez is kötődtek.

A most megvizsgált maradványokra 1999-ben bukkantak rá egy, az argentin Llullaillaco-vulkánnál fekvő szentélyben. A 13 éves lányon kívül egy fiatalabb fiút és egy lányt is találtak, ők körülbelül ötévesek lehettek haláluk idején. A maradványok körülbelül 500 évesek; ekkoriban az inkák uralták Dél-Amerikát, amíg az európaiak meg nem érkeztek a kontinensre a XV. század végén.

Dr. Brown rendkívülinek tartja, hogy a múmiák ilyen jó állapotban maradtak fenn; mint elmondta, a három tetem úgy néz ki, mintha csak aludnának. A nemzetközi kutatócsoport épp ezért tudta megvizsgálni a gyerekek hajszálaiban található vegyi anyagokat is. Így állapíthatták meg, hogy a haláluk előtti hónapokban nemcsak alkoholt, hanem kokalevelet is fogyasztottak. Ez azért érdekes, mert a történelmi feljegyzések szerint ez csak az elit kiváltsága volt.

A gyereklány valószínűleg értékesebb áldozat lehetett, mint a fiatal gyerekek, mert az inkák nagyra tarthatták, hogy még szűz volt. A vizsgálat kimutatta, hogy a halála előtti évben jelentős mennyiségű kokalevelet fogyasztott; a kutatók szerint ez arra utal, hogy tervszerűen készíthették fel az emberáldozatra. Azt már korábbi vizsgálatok is igazolták, hogy ebben az időszakban az étrendje is megváltozott: a korábban fogyasztott burgonya helyett húst és kukoricát evett.

A gyerekek halála nem volt erőszakos: az inkák a vulkánnál fekvő sírboltba zárták őket, ahol természetes halált haltak. A maradványaik szokatlan épségben maradtak: dr. Brown elmondta, hogy az áldozatok egészségesnek tűntek, gyönyörű ruhákat viseltek, és a hajuk is ápoltnak tűnt. Brown szerint nem szenvedhettek sokat a haláluk előtt: a hegy több mint hatezer méterrel a tengerszint fölött fekszik, így valószínűleg a hideg végzett velük.

Rovatok