Index Vakbarát Hírportál

Kivételes jelentőségű maja műtárgyat találtak

2013. augusztus 8., csütörtök 17:45

Kivételes jelentőségű maja frízre bukkantak régészek Guatemalában: a frízen istenségek és uralkodók jelennek meg és egy hosszú ajánló felirat is díszíti.

A hivatalos bejelentés szerint a leletet Francisco Estrada-Belli guatemalai régész, a Tulane Egyetem Antropológiai Karának professzora tárta fel csapatával együtt az ország északi részén fekvő Peten tartományban. "Ez olyan rendkívüli felfedezés, amely csak egyszer fordul elő egy régész életében" - hangsúlyozta a lelet jelentőségét Eastrada-Belli.

A régészcsoport egy 600-as évekből származó maja piramisban bukkant a frízre. "Nemcsak csodálatos műalkotás, hanem sok információval is szolgál az épület jelentőségéről és szerepéről, éppen arról, amit kutatunk" - mondta a professzor. A 8 méter hosszú és két méter magas dombormű három, gazdag ornamentikával kifaragott központi figurát ábrázol, amelyek szörnyek fején ülnek. Az istenségek és istenített uralkodók alakja mellett a nevük is szerepel. A fríz alján futó feliratot Alex Tokovinine, a Harvard Egyetem szakértője fejtette meg, aki közreműködött a prekolumbiánus feltárási helyszínen, Holmulnál folyó archeológiai kutatásokban.

Tokovinine szerint a piramist Ajwosaj, a közeli Naranjo városállam uralkodója, a nagy hatalmú Kaanul dinasztia hűbérese építette. David Stuart, a maja feliratok szakértője, a Texas Egyetem tudósa kitűnőnek értékelte a fordítást, ugyanakkor óvatosabban fogalmazott a fríz jelentőségével kapcsolatban, amit a guatemalai kormány az eddigi leglátványosabb frízként jellemzett. A guatemalai elnök, Otto Perez Molina szerdán tüntette ki az ország legrangosabb elismerésével a National Geographic Societyt a maja civilizációval kapcsolatos kutatásaiért. A társaság Estrada-Belli kutatásait is támogatta.

Rovatok