Index Vakbarát Hírportál

11 éves, de okosabb mint Einstein

2013. augusztus 9., péntek 14:09

Egy 11 éves lány, Cerys Cooksammy-Parnell a brit Mensa, az extrém magas intelligenciájú embereket gyűjtő klub új rekordere. Cerys 162 pontot ért el a szervezet által használt intelligenciateszten, de elképzelhető, hogy az IQ-ja ennél még magasabb, ugyanis a Cattell B skálán, amit a Mensa használ, ez a maximális érték. IQ-tesztből ugyanis többféle létezik, és a pontszámok nem egyenértékűek. A Mensa-tagsághoz olyan értéket kell produkálni, ami az emberek 98 százalékánál magasabb, a Cattell B teszten ez a határ 148 pont, de a Ravens Advanced Matrices teszten például 135, míg a Wechsler-skálán 132. Cerys mindenesetre biztosan magasabb IQ-szintet mutat, mint több világhírű tudós, például Einstein vagy Stephen Hawking.

Cerys nemcsak a teszteredményével rekordtartó, de az életkorával is, egyébként magát a tesztet 10 és fél éves kortól ajánlják kitöltésre. A brit Express magazinnak a lány elárulta, hogy a teszten csak az volt a célja, hogy az apja - aki ügyvéd, és maga is Mensa-tag - eredményét lepipálja.

Egyébként nincs különösebben eltelve a saját intelligenciájától, a lapnak azt mondta, nem igazán szokott intellektuális eszmecseréket folytatni a barátaival, inkább a popzenéről, divatról és tévéműsorokról beszélgetnek. "Persze ha már igazán öreg leszek, húsz évnél is idősebb, biztos több olyan helyzetbe kerülök majd, ahol sok hasznát veszem az IQ-mnak" - tette hozzá. Az ilyenkor elkerülhetetlen "mi leszel, ha nagy leszel" kérdésre azt válaszolta, elég jól bánik a számokkal, ezért egyszer majd egy banknak szeretne dolgozni, szívesen lenne például a Bank of England elnöke.

Rovatok