Index Vakbarát Hírportál

Segítsen nevet adni a bolygóknak

2013. augusztus 16., péntek 15:45

Hosszú évekig olyan megjegyezhetetlen neveket adtak a felfedezett bolygóknak, mint CFBDSIR2149, HD 189733b, 55 Cancri e és Kepler-69c. A bolygók elnevezéséért felelős szervezet, az International Astronomical Union (IAU) most szakít eddigi gyakorlatával és nyilvánossá teszi a folyamatot.

Meglepően kevés szabálynak kell megfelelnie a beküldött neveknek, igaz, ezekhez szigorúan ragaszkodnak. A név legfeljebb 16 karakteres lehet és lehetőleg egy szóból álljon. Minél több nyelven legyen könnyen kiejthető és persze egyik nyelven vagy kultúrában se legyen sértő a jelentése.

Az is feltétel, hogy ne hasonlítson egyetlen égitest nevéhez, mint például másik bolygóhoz, törpebolygóhoz, csillaghoz vagy csillagrendszerhez. Kisállatneveket vagy kereskedelmi neveket adni is tilos.

A szervezet a iaupublic@iap.fr emailcímen várja a javaslatokat. A beérkezett emaileket folyamatosan fogja majd elbírálni és kiválasztani a legjobbakat. Az IAU nyilvános szavazásokat is fog szervezni az égitestek neveiről, ahogy azt tette a Pluto holdjairól júliusban.

Rovatok