Index Vakbarát Hírportál

Nagy Sándor sírját találhatták meg Görögországban

2013. augusztus 23., péntek 18:41

Nagy Sándor, a legendás makedón király sírját is rejtheti egy Észak-Görögországban feltárás alatt álló ókori mesterséges domb, ám a munkálatok befejezéséig az ország kulturális minisztériuma óva int az ehhez hasonló merész spekulációktól.

Az ásatás helyszínén, az Athéntől 600 kilométerre északra fekvő Amfipolisznál tartózkodó régész, Aikaterini Peristeri reményei szerint jelentős személy vagy személyek maradványait fogják megtalálni a domb alatt. A görög internetes oldalak lelkesen fogadták a hírt, hogy a mesterséges halom a Kr.e. 4. századi makedón király, Nagy Sándor régóta keresett temetkezési helyét rejtheti magában, habár az ókor egyik emblematikus figurájaként számon tartott hadvezér sírjáról úgy tartják, hogy Egyiptomban van.

A görög kulturális minisztérium közleménye szerint a részben feltárt területen egy rendkívül lenyűgöző, márványborítású falra bukkantak, amely a Kr.e. 4 század végéből származik. A lelet 500 méter hosszú és három méter magas. A minisztérium szerint azonban a munkálatok befejezéséig elhamarkodott lenne bármilyen történelmi személyiséggel összefüggésbe hozni a leletet.

Rovatok