Index Vakbarát Hírportál

Egymillió csótány szabadult el Kínában

2013. augusztus 26., hétfő 15:13

Legalább egymillió csótány szabadult el egy kínai farmon. A dafengi birtok tulajdonosa, Wang Pengszeng azért tenyésztette a rovarokatmert a hagyományos kínai orvostudomány azt tartja, hogy az állatból kivont anyagoknak gyógyító hatása van; ezeket gyulladáscsökkentőként vagy rákgyógyszerként is használják.

A csótányok egy kelet-kínai tartományban, Csiangszuban szabadultak el, miután megsérült az állatoknak otthont adó üvegház – úgy vélik, ismeretlen tettes rongálhatta meg. A csótányok ezután kitörtek az üvegházból, és a közeli kukoricás felé vették az irányt. A tulajdonos több mint százezer jüant, vagyis nagyjából 3,6 millió forintot fizetett 102 kilogramm amerikaicsótány-lárváért. Pengszeng hat hónapon át dolgozott az üzleti tervén; úgy gondolta, a csótányok árusítása jó befektetés lehet.

Amikor az üvegház megsérült, már nagyjából másfél millió csótány élt benne; őket a tulajdonos rendszeresen gyümölcsökkel és keksszel etette. Pengszeng úgy saccolta, hogy ha sikerrel szaporítja a csótányokat, 1100 jüan, körülbelül negyvenezer forint haszna lehet minden kiló csótánylárva után. Ugyanakkor a rovarok etetése, szaporítása és gondozása igen sokba került; Pengszeng kára több százezer jüant tesz ki.

A járványügyi hatóságok öt nyomozót küldtek a térségbe, hogy megállapítsák, mekkora kárt okozhatnak a rovarok; ha ez megvan, hozzálátnak a védekezési stratégia kialakításához.

Rovatok