Index Vakbarát Hírportál

A Naprendszer egyik legnagyobb vulkánja

2013. szeptember 6., péntek 09:28

A Naprendszer egyik legnagyobb vulkánja itt van a Földön, egészen pontosan a Csendes-óceánban. A Houston Egyetem kutatói kiderítették, hogy a Tamu Massifként ismert hatalmas tenger alatti képződmény valójában egy vulkán.

A Tamu Massif nagyjából 640 kilométer széles, vagyis vetekszik az eddig ismert legnagyobb vulkánnal, a Marson lévő Olympusszal.

Hiába azonban a méret, évekig tartott kideríteni, pontosan mi is a Tamu Massif. Azt tudták, hogy nagy vulkáni eredetű valami, magyarázta William Sager, a csoport egyik kutatója. A problémát az okozta, hogy nem látják át a teljes szerkezetet, így nem is tudják pontosan mi van ott. A tengergeológusoknak nehezebb a dolguk, mert nem tudnak egyszerűen odasétálni vizsgálatuk tárgyához.

A vulkán a Csendes-óceánban van, nagyjából 1600 kilométerre fekszik Japántól. Hajóval közelítették meg és hanghullámokat bocsátottak ki felé, hogy megmérjék nagyságát és meghatározzák formáját. Ez önmagában nem lett volna elég, de a kutatók fúrással kőzeteket is szereztek a Tamu Massifból.

A hanghullámokkal és a kőzet vizsgálatával nyert adatokat aztán évekig elemezték. Kiderült, hogy a láva egy központi helyből folyt ki. Az eredmény meglepte a kutatókat, arra számítottak, hogy több központot találnak.

A Tamu Massif 145 millió éves lehet, és nem sokkal később inaktívvá vált. A felfedezés előtt nem is gondolták, hogy egy vulkán ekkorára is megnőhet.

Rovatok