Index Vakbarát Hírportál

A delfinek valójában buták

2013. szeptember 11., szerda 11:30

A delfineket ötven éve tartjuk a legintelligensebb állatoknak, tulajdonképpen az ember utáni legintelligensebb élőlénynek. Pedig a legújabb kutatások szerint semmivel sem okosabbak a többi állatnál.

A delfinek valóban lenyűgözőek a maguk módján, de közel sem annyira különlegesek, mint ahogy beállítják őket – állítja Justin Gregg, az amerikai Dolphin Communication Project (delfin kommunikációs projekt) kutatója és az Aquatic Mammals (Vízi emlősök) szakújság társszerkesztője.

Bár a delfinek viselkedése viszonylag összetett, például nagyobb csoportokban élnek, empátiát mutatnak és kommunikálnak a társaikkal, hasonló tulajdonságok más állatoknál, például tyúkoknál, disznóknál és medvéknél is megvannak. Emiatt a delfinek nem olyan különlegesek – magyarázta Gregg.

A delfinek kiemelkedő intelligenciájáról szóló elmélet az ötvenes évekre vezethető vissza, akkor John Lilly amerikai kutató azt kezdte el vizsgálni, miért ilyen nagy a delfinek agya. Az ő kutatásai alakították át a delfinekről szóló képet, a delfin egy kifinomult állat lett, amely hasonló védelmet igényel, mint az ember.

Gregg szerint a kutatók hibák sorozatát vétették, az egyik legnagyobb ezek közül az volt, amikor az állat nagyméretű agyát látva azt gondolták, hogy ez intelligenciával jár együtt. Azt is hiba volt feltételezni, hogy az összetett hangsor valamilyen nyelvre utaló jel.

A delfinek kommunikációja egyáltalán nem különleges, vagy egy egyedi füttyjelük és valószínűleg ezzel kommunikálnak egymással. De nem tudják például figyelmeztetni egymást.

Van egy másik tévhit is, amivel a legújabb kutatások leszámolnak. A delfineket gyakran békeszerető teremtményeknek állítják be, amelyek harmonikus közösségben élnek. A Skóciában lévő St Andrews University tengeri emlősöket kutató intézetének kutatói rögzítettek olyan eseteket, hogy a palackorrú delfinek megölik a kisebb testű delfineket, ha szembetalálkoznak, de soha nem táplálkoznak az áldozatból.

Rovatok