no

Index Vakbarát Hírportál

Amikor az ég mosolyog

2013. szeptember 11., szerda 13:59

Az égbolt mosolya, hivatalos nevén zenit körüli ív elsősorban akkor alakulhat ki, ha az égbolton magas szintű felhők találhatók. Gyakran CZA rövidítéssel illetik, az angol circumzenithal arc kifejezés után. A lenti fotón az Időkép egy felhasználója örökítette meg a jelenséget.

Bár kinézetre ez a jelenség hasonló a szivárványhoz, kialakulását nem a vízcseppek, hanem a magas szintű felhőzetben (fátyolfelhőkben) található jégkristályok okozzák. Nem minden esetben esetben tud kialakulni, ugyanis a jégkristályoknak különböző alakja lehet a felhőkben (ez függ a magas légkörben uralkodó hőmérsékleti- és szélviszonyoktól, valamint páratartalomtól), de ha lapkristályok jönnek létre, és azokat nem kuszálja szét a szél, valamint megfelelő magasságban áll a Nap, viszonylag gyakran látható az égbolton.

A magas szintű felhőzetben található lapkristályok (jégkristályok) felületén bejutó napfény a lapok oldalán megtörik, így a fehér fény színeire bomlik, ez okozza az erőteljes színeket. A jelenség alacsony napállásnál látható, amikor is a Nap 32 foknál alacsonyabban tartózkodik a horizont fölött. Általában a késő délután a leglátványosabb az égbolt mosolya, de ez természetesen évszakfüggő, mint ahogy a napállás is.

Rovatok