Index Vakbarát Hírportál

Lejárt az etióp viccek kora

2013. szeptember 14., szombat 08:59

Az ENSZ új statisztikái szerint harmadára, több mint 200-ról 68-ra csökkent az öt év alatti gyermekek halálozási aránya Etiópiában 1990 óta – írja a BBC.

Az eredmény ellenére az ENSZ továbbra is fenntartja, hogy Etiópiának sokat kell tennie a terhes nők egészségügyi ellátásának javításáért.

Etiópia Afrika egyik legszegényebb országa, bár a gazdasági fejlődés a válság alatt is kiugróan magas. A fejlődés elsősorban a mezőgazdaságra épül, az ország Afrika egyik legnagyobb kávétermelője.

Az országról sokaknak ma is az alultáplált gyerekek ugranak be, ezzel szemben Etiópia azon kevés afrikai ország közé tartozik, ahol megvalósul az ENSZ millenniumi fejlesztési céljaiban rögzített gyermekhalandóság-csökkentés.

Kesetebirhan Admasu etióp egészségügyi miniszter elmondta: a háztartások növekvő jövedelme elősegíti az emberek egészségét. „Ennek eredménye, hogy a gyermekek és nők is jobban tápláltak, és hogy jobb a higiénia. Ezek közvetlenül vagy közvetve mind befolyásolják a gyermekek túlélését. A kormány erőteljesen fejleszti az egészségügyi ellátó-hálózatot: mára 93 százalékos a rendszer, melyben 25 ezer emberre ( tehát gyakorlatilag 7 kilométer sugarú körönként ) jut egy ellátóhely – mondta.

Rovatok