Index Vakbarát Hírportál

Buksi bírja a Terminátort

2013. szeptember 16., hétfő 15:39

Lakatos Gabriella, az ELTE etológusa egy tanulmányban azt vizsgálta, hogy a kutyák elfogadnak-e utasításokat egy robottól. A kísérlet meglepő eredményt hozott: az állatok hallgatnak a gépekre, ha azok eléggé emlékeztetnek az emberre.

A tanulmányhoz használt, Peoplebot nevű robot a hivatalos sajtóközlemény szerint úgy fest, mint egy tornatermi berendezés, amihez egy fehér kesztyűs kezet is kapcsoltak. A robot kezeit mozgatni is lehet, ráadásul az arca helyén egy érintőképernyő látható, ami előre rögzített szavakat és mondatokat is visszajátszhat.

A kísérletben a kutyatulajdonosok besétáltak a szobába, kezet fogtak a robottal, majd körbesétáltak a szobában, és beszéltek a géphez, amiből emberi hangok jöttek ki; a kutyát ez az emberek közötti hagyományos interakcióra emlékeztethette. A robot ezután a nevén szólította a kutyát, majd némi ételt dobott neki a földre. A kísérlethez a robotot aszociális üzemmódba is lehetett kapcsolni: ilyenkor csak pittyegő hangokat adott, és billentyűzettel lehetett irányítani.

A kutya nem pont úgy viszonyult a robothoz, mint az emberekhez általában, de egyre több időt töltött a társaságában, és sokszor bámult az érintőképernyőre, amit az emberi intelligencia forrásának vélhetett. Az állat a szociális robottal jobban kijött, mint az aszociálissal - legalábbis erre utal az, hogy az előbbi utasításait gyakrabban hajtotta végre.

Rovatok