Index Vakbarát Hírportál

Csak óvatosan a gombaszedéssel!

2013. szeptember 19., csütörtök 16:24

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) azt ajánlja, hogy a gombaszedők mindig mutassák meg a begyűjtött gombát a vizsgálóknak, hogy elkerüljék a mérgezéseket. Évente átlagosan száz-kétszáz gombamérgezéses esetről érkezik jelentés, és mivel a hűvös, esős őszi idő kedvez a gombák szaporodásának, ilyenkor a mérgezések száma is növekszik.

Az egészségügyi szolgáltatók szerint a gombamérgezéses esetek 25-35 százalékában 14 év alatti gyermek betegszik meg. Idén 83 esetről érkezett bejelentés, ezek közül 35 esetben gyermek volt az érintett.

Mindig be kell vizsgáltatni

A gombamérgezéses tünetek skálája az enyhe gyomorrontástól a halálos kimenetelig terjedhet. Az egyik legveszélyesebb gomba a gyilkos galóca: egy példány, vagy akár egy, a többi gomba mellé került kis darabka is elég lehet ahhoz, hogy a kosárba gyűjtött gombákból készült étel végzetes legyen. Több más, Magyarországon termő gombafaj is komoly mérgezést okozhat, ráadásul a súlyos tünetek késleltetetten is jelentkezhetnek.

Az ÁNTSZ ezért azt ajánlja, hogy az összegyűjtött gombákat mindig mutassuk meg a gombavizsgálóknak. Az országban több ponton, rendszerint a piacok környékén ingyen ellenőrzik a gombákat, és megsemmisítik a mérgező példányokat. A gombát akkor is tanácsos bevizsgáltatni, ha valaki úgy gondolja, jól ismeri a gombákat, és érdemes a szomszédoktól, ismerősöktől kapott gombát is ellenőriztetni.

Ha a gomba elfogyasztása után a legkisebb rosszullét tünetei jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni. Mérgezés gyanúja esetén a szükséges teendőkkel kapcsolatban az Egészségügyi Toxikológiai Tájékoztató Szolgálat is kereshető a 06 80 22 11 99-es, éjjel-nappal hívható ingyenes telefonszámon.

Rovatok