Index Vakbarát Hírportál

Charterjárat indul a Déli-sarkra

2013. szeptember 24., kedd 14:32

A Déli-sark jegén landolnak majd azok a Boeing 767-300-as járatok, amelyeket az Air New Zealand légitársaság indít tudósoknak. A géppel eleinte csak a kutatók és a munkájukat segítő személyzet utazhat, összesen kétszázan. Turistákat nem szállítanak ezen a vonalon, mert az új-zélandi kormány környezetvédelmi okokból szeretné minimális szinten tartani a forgalmat.

Tavaly nyáron 35 ezer turista látogatott el a fagyos tájra, ők jellemzően hajón érkeznek. A tudósok pedig mostanáig csak olyan járatokon utazhattak, amiket kormány- vagy katonai hivatalok működtetnek, illetve erre specializálódott vállalatok.

Az első próbajárat október 5-én száll fel, ha útja sikeres lesz, az elkövetkező antarktiszi nyári szezonban két további charterjárat működik majd. A gépek Christchurchben szállnak fel és ötórás repülés után a Ross-jégself Pegazus kifutójára érkeznek. A jégen való landoláshoz a légitársaság szerint semmiféle változtatásra nem volt szükség a gépen. A repülők tankolás nélkül képesek megtenni a visszautat is, ami azért fontos, mert az Antarktiszon körülményes és drága a tankolás.

Az Air New Zeland korábban sohasem szállt le a Déli-sarkon, de rövid ideig tudományos céllal küldött gépeket a sark fölé. 1979-ben azonban egyik ilyen gépe lezuhant, és a fedélzetén lévő 257 ember meghalt. A súlyos katasztrófa után a légitársaság nem folytatta a repüléseket a kontinens fölött.

Rovatok