Index Vakbarát Hírportál

Életveszélyes lehet a fogyasztószer

2013. szeptember 26., csütörtök 15:12

Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) már több mint egy éve elrendelte, hogy az étrendkiegészítőként forgalmazott fogyasztószerek bejelentése és forgalomba hozatala előtt kötelező laborvizsgálatot kell elvégezni. Az akkreditált laboratóriumokban bevizsgált megbízható termékek mellett azonban továbbra is kaphatók olyan készítmények, amiket korábban hoztak be az országba. Az is előfordulhat, hogy egy termék a bejelentés előtti vizsgálaton megfelel a követelményeknek, de a később már más összetétellel, esetleg káros hatóanyaggal kerül piacra.

Soós Erika, az étrend-kiegészítők hatóanyagait is vizsgáló Wessling Hungary Kft. munkatársa szerint a fogyasztószerek leggyakoribb veszélye, hogy a terméken feltüntetett összetevők mellett vagy helyett egészségre káros, tiltott anyagokat tartalmazhatnak, anélkül, hogy ezt az összetevők között is feltüntetnék. A hamisítók gyakran használják a sibutramint, amit egy időben gyógyszerként is forgalmaztak, de a káros mellékhatásai miatt 2010-ben kivontak a forgalomból.

A sibutramin hatásosan csökkenti az éhségérzetet és növeli a hőtermelést, így valóban hatékony zsírégető lehet, de veszélyes is lehet, mert megnöveli a vérnyomást és a pulzusszámot, valamint szívritmuszavart okozhat. A szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek különösen ártalmas, mert agyvérzést, infarktust okozhat, és álmatlanságot, hangulatváltozást, dühkitöréseket is okozhat. A sibutramin más gyógyszerekkel kombinálva életveszélyes állapotot is előidézhet.

A  fogyasztószerek hatékonyságát növelhetik a hashajtók is, például a fenolftalein. Olyan termékek is a piacon vannak, amikben az említett anyagok együttesen fordulnak elő; ez növelheti a kívánt hatást, de megsokszorozza az egészségi kockázatot is.

Ártalomcsökkentés

Étrend-kiegészítőket csak ellenőrzött helyről szabad vásárolni; ha lehet, érdemes ellenőrizni a terméket bejelentették-e az OÉTI-nél. Érdemes orvos tanácsát is kérni, mielőtt használni kezdjük ezeket. Ha a termék használata a fentihez hasonló tüneteket okoz, a szedését abba kell hagyni, és érdemes jelenteni a hivatalos szerveknél, milyen anyagok okozták a problémát. Számos országban rendszeresen, vizsgálatokkal is ellenőrzik a nagy rizikójú termékeket, és ha szükséges, figyelmeztetik a fogyasztókat, és visszavonják a rossz termékeket a forgalomból.

Az interneten rendelhető termékek esetében a helyzet nem ilyen egyszerű. Vannak webáruházak, ahol bejelentett termékeket forgalmaznak, ami az OÉTI honlapján ellenőrizhető is. A termékekről több forrásból is gyűjthető információ, sokszor a fórumokon is beszámolnak a termék szedésekor tapasztalható mellékhatásokról.

Rovatok