Index Vakbarát Hírportál

Ezt fotózzák az űrhajósok

2013. október 5., szombat 11:51

Tizenkét éve indult az első küldetés a Nemzetközi Űrállomásra. Az eltelt idő alatt az űrállomáson járt űrhajósok több mint egymillió fényképet készítettek. Majdnem az összes fotó megtalálható a NASA szerverein.

Nathan Bergey programozó összesen 1 129 177 fényképet vizsgált meg és arra jött rá, hogy a fotók többsége a Föld ugyanazon pontjairól készült. Partvonalak, szigetek és nagyobb városok voltak a legnépszerűbb témák.

Olyannyira ismétlődtek a képek, hogy adta magát az ötlet, hogy térképre vigye ezeket. A térképen ponttal jelölte azt a helyet, ahol az űrállomás járt a fényképe elkészítésekor. Ezt megismételte az összes fotóval, így készült el a fenti térkép.

Valójában semmi meglepő nincs ebben, hiszen az óceánok feletti felhők ritkán annyira izgalmasak, hogy le is fotózzák őket az űrállomásról, míg egy-egy érdekesebb fjord vagy éjszakai városi fény igencsak látványos tud lenni. A fenti képen csak a fotók elkészítésének helye szerepel és így is kivehetőek a kontinensek kontúrjai. A fejlesztő oldalán részletes adatokat is találunk, akár küldetésre bontva is.

Rovatok