Index Vakbarát Hírportál

Megfejtették, miért volt okos Einstein

2013. október 7., hétfő 10:58

Amerikai kutatók felfedezték, hogy Einsteinnek jóval erősebben összekapcsoltak voltak az agyféltekéi, mint azoknak a fiataloknak és időseknek, akikkel összehasonlították az agyat. Az eredményeket a Brain nevű szaklapban publikálták.

Dean Falk, a Florida State University antropológusa szerint most nagyon mélyre hatoltak a fizikus agyában. Weiwei Men, a tanulmány vezető szerzője elmondta, új módszert fejlesztettek ki a kutatás végrehajtásához, ezzel először tudták leírni Einstein agyának kérgestestét: ez kapcsolja össze a két félteke közötti kommunikációt. Falk szerint ez a technika minden kutatót érdekelhet, aki az agy kapcsolódásait vizsgálja.

A fizikusok színkódolták az agykérgek különböző vastagságú részeit azon a hosszon, ahol az idegek az agyfélteke egyikéből a másikba tartanak. A vastagság azt jelentette, hogy hány ideg ment keresztül a különböző régiókba.

Az új módszerrel összehasonlították Einstein agyának vastagságát két mintával. Az egyik mintában 15 idősebb férfi agya szerepelt, a másikban 52 agy, mindegyik egy-egy 26 éves férfié. A fizikus 26 éves volt, amikor publikált négy dolgozatot, ami megváltoztatta a világnézetünket a térről, időről, tömegről és energiáról. Az összehasonlításból kiderült, hogy Einstein agyféltekéi jóval kapcsoltabbak, mint a vele egykorú és az idősebb kontrollszemélyeké.

Rovatok