Index Vakbarát Hírportál

Csillag nélküli bolygót találtak

2013. október 10., csütörtök 10:50

Nyolcvan fényévnyire a Földtől találtak egy hatalmas bolygót, amelynek nincs csillagja. A bolygó hatszor akkora, mint a Jupiter. Nem ez az első alkalom, hogy csillagászok magányos bolygókat találtak, de korábban nem voltak biztosak abban, hogy tényleg bolygókról van szó és nem kisebb csillagokról.

Most azonban biztosan tudják, hogy bolygót találtak. Michael Liu, a University of Hawaii csillagásza azt mondja, hogy a most talált égitest minden olyan tulajdonsággal rendelkezik, amely a fiatal bolygókra jellemző. Liu gyakran gondolkodott azon, hogy létezhet-e ilyen égitest, de most már tudja, hogy igen.

A bolygót PSO J318.5-22 néven ismerik, a Pan-STARRS 1 teleszkóp találta meg, amely Hawaii-on található. A bolygó hasonlít azokhoz a gázóriásokról, amelyek csillagok körül keringenek. A hasonló égitesteket azért nem sikerült eddig azonosítani, mert nehezen lehet megkülönböztetni a barna törpéktől. Ezt a bolygót úgy sikerült megtalálni, hogy vörösebb volt a barna törpéknél.

Ráadásul néhány csillagász ragaszkodik ahhoz a meghatározáshoz, hogy a bolygók csillagok körül keringenek, így a PSO J318.5-22-hez hasonló égitesteket máshogyan kellene nevezni. A hawaii teleszkóp megfigyelését azóta két másik teleszkóppal is igazolták, ezekkel sikerült azt is kideríteni, hogy nyolcvan fényévnyire található a bolygó.

A PSO J318.5-22 egy fiatal csillagokból álló csoporthoz tartozik, amely nagyjából 12 millió évvel ezelőtt formálódott. A csoport legismertebb csillaga a Beta Pictoris, amely körül egy Jupiternél nyolcszor nagyobb bolygó is kering.

A PSO J318.5-22-t valószínűleg a gravitációs zavar lökte ki nem sokkal a megalakulása után. De az is lehet, hogy máshogy alakult ki, ebben még nem biztosan a csillagászok, több elméletük is van. Akárhogy is, Niall Deacon, a Max Planck Institute for Astronomy csillagásza szerint azért fontos ez a felfedezés, mert így többet megtudhatnak a bolygókeletkezésekről és a magányos bolygókról is.

Rovatok