Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan lezuhan egy egytonnás műhold

2013. október 22., kedd 11:14

Hamarosan újabb műhold zuhan a Földre, ezúttal az Európai Űrügynökség egyik eszköze, a GOCE. A Gravitációs mező- és állandó állapotú Óceánáramlat-megfigyelő műhold november közepén lép be a Föld légterébe és ahogy az eddigieknél, most sem lehet pontosan tudni, hova esik a szerkezet.

A műhold nagyobbik része megsemmisül a légkörben, de az ESA szerint lesz néhány darab, amely valószínűleg eléri majd a Földet. Előre nem lehet megjósolni, hogy mekkorák lesznek ezek a darabok és pontosan hol érnek földet.

A műhold 1100 kilogrammos, fő feladata a Föld gravitációs mezejének vizsgálata. A GOCE 2009-es felbocsátása óta tanulmányozza a Föld gravitációját, a négy éves küldetés alatt számos 3D térképet készített. A gravitáció egyenetlenségeinek térképe klímamodellek finomításához, oceanográfusok kutatásaihoz, illetve a földrengések és vulkanikus aktivitás előrejelzéséhez hasznos.

Nagyon sok adatot gyűjtött az óceánokról, tengeráramlásokról és a tengerszint változásáról is. Ez volt az első olyan műhold, amely hanghullámokat érzékelt a 2011-es japán földrengésről. A műhold által gyűjtött adatokat a felmelegedés jobb megértéséhez is felhasználták.

Áramvonalas dizájnjának része az a két szárny is, amelyek segítségével minden más műholdnál alacsonyabban tud repülni, így segítve a gravitációt érintő vizsgálatokat. Kialakításánál figyelembe kellett venni a felső légkör fékező hatását is. Kialakításában magyar kutatók is részt vettek, összesen 13 európai uniós ország együttműködésében készült a műhold.

Rovatok