Index Vakbarát Hírportál

Magyarországon lehet a legkönnyebben meghalni rákban

2013. október 30., szerda 18:22

A Gazdasági és Fejlesztési Együttműködési Szervezet (OECD) uniós- és ENSZ-adatokon alapuló vizsgálata lehangoló képet mutat: hazánkban százezer lakosra vetítve évente 165,2 nő és 316,1 férfi hal meg rák következtében – ezzel az OECD harmincnégy tagállamából a harmincnegyedikek vagyunk. Összehasonlításképp az egyik legkedvezőbb statisztikákkal rendelkező Mexikóban százezer lakosra vetítve évente csak 84,9 nő és 100,6 férfi hal meg. A férfiak nagyobb arányú halálozása nem véletle: korábban mi is írtunk már arról, hogy a tudósok statisztikailag kimutatható különbséget állapítottak meg a férfiak és a nők rákra való érzékenységében - igaz, ennek pontos okáról még csak találgatni lehet.

Az OECD megállapítja, hogy bár az elmúlt húsz évben a túlélési esélyek jelentősen javultak, korai diagnózissal és jobb kezeléssel a fejlett világban mintegy 800 ezer ember életét lehetne megmenteni. A felmérés alapján rettentő nagy különbség van a rák gyógyítására fordított pénz tekintetében is: míg az Egyesült Államokban évente átlagosan 400 dollárt (85 ezer forintot), Törökországban pedig mindössze 32 dollárt (6800 forintot) fordítanak egy betegre.

Statisztikák szerint évente összesen 7,6 millió ember hal meg daganatos betegségekben, de a demográfiai és életmódbeli változások miatt 2030-ra ez a szám akár 13 millióra is nőhet.

Rovatok