Index Vakbarát Hírportál

Hibrid fűfajjal az üvegházhatás ellen

2013. november 8., péntek 19:26

Új hibrid fűfajt állítottak elő japán és kolumbiai kutatók a műtrágyák okozta üvegházhatású gázkibocsátás visszaszorításához. A japán Mezőgazdaság-tudományi Nemzetközi Kutatóközpont és a kolumbiai Trópusi Mezőgazdasági Nemzetközi Központ szakemberei egy Afrikában őshonos és Latin-Amerikában is termő, a Brachiaria nemzetségbe tartozó fűfajra alapozták munkájukat.

Ennek a fűfajnak a gyökeréből olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek megakadályozzák, hogy a műtrágyák összetevői üvegházhatású gázzá váljanak. A hibridizációra alapozva létrehozott új növény a már létező fűfajoknál gazdagabb tápanyagtartalmú élelmet jelent a teheneknek, segítve az állatok növekedését.

A kutatók már hozzá is láttak a növény termesztéséhez Dél-Amerikában. A széles körben használt, mesterségesen előállított nitrogéntartalmú műtrágyák többsége salétromsavvá változik a termőföldben. Ennek a salétromsavnak egy része dinitrogén-oxiddá (kéjgáz) alakul, amely háromszázszor jobban melegíti a Földet, mint a szén-dioxid. A salétromsav könnyen kiszivárog a megművelt földről, beszennyezve a talajvizet, károsítva a folyók és óceánok ökoszisztémáit. A hibrid fűfaj gyökereiből felszabaduló anyagok megfékezik a mikroorganizmusok tevékenységét és jelentősen csökkentik a kibocsátott dinitrogén-oxid mennyiségét.

Az ENSZ Környezetvédelmi Programjának (UNEP) éves kibocsátási-jelentése szerint a változó mezőgazdasági gyakorlatok fontos szerepet játszhatnak a klímaváltozás visszaszorításában. A dokumentum szerint a globális károsgázkibocsátást 44 gigatonnányi szén-dioxiddal azonos értékre kell csökkenteni 2020-ra, hogy a globális felmelegedés növekedésének szintjét 2100-ig 2 Celsius-fok alatt lehessen tartani.

Rovatok