Index Vakbarát Hírportál

Az élet legkorábbi jeleit fedezhették fel

2013. november 13., szerda 17:26

A földi élet legkorábbi nyomait rejtheti a nyugat-ausztráliai Pilbara nevű régió – állítják ausztrál szakemberek, akik szerint a mostani felfedezés olyan áttörést jelenthet, amely segíthet a kutatóknak a Naprendszer jobb megértésében.

A nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport komplex mikrobiális ökoszisztéma nyomaira bukkant a régió majdnem 3,5 milliárd éves, jó állapotú üledékes kőzeteiben. A Nyugat-ausztráliai Egyetem kutatójaként dolgozó David Wacey szerint a mikrobiális interakció által formált üledékszerkezetekre a pilbarai Dresser-formációban bukkantak rá. Magukat a sejteket már nem, de a maradványukat jelentő széntartalmú anyagokat azonban még látni lehet – mondta a szakember.

Wacey szerint az eredmények új betekintést engednek a mikrobák hajdani életébe. "Amíg a mikrobák éltek, kölcsönhatásban álltak az élőhelyükként szolgáló üledékkel és apró közösségeket hoztak létre, ahol aztán mindannyian egymás segítségére voltak abban, hogy túléljék az akkori rendkívül durva környezeti feltételeket" – mondta.

A nyugat-ausztráliai Pilbara régió ideális kutatási terület, az ottani kőzetek ugyanis hihetetlenül sokáig, rendkívül stabil környezetben voltak. Valószínűleg ezek a Föld legrégebbi, jó állapotban fennmaradt üledékes kőzetei.

A szakember szerint a kutatócsoport eredményei hasznosak lehetnek az űrkutatás számára is. "A marsjárók is a mikrobiális életformák kifejlődését lehetővé tévő feltételek után kutatnak odafent" – mondta, hozzátéve, hogy, amennyiben a most felfedezett mikrobák valóban a kezdeti időkből származnak, akkor a jelenlegi marsi környezethez nagyon hasonló feltételek közt élhettek. Wacey szerint a Marsról származó mintákat a jövőben a Pilbarában begyűjtöttekhez hasonló módon lehetne vizsgálni – adta hírül az ABC News.

Rovatok