Index Vakbarát Hírportál

Négyezer éves emberáldozatra bukkantak

2013. december 3., kedd 11:32

Négyezer éve feláldozott több mint nyolcvan fiatal nő koponyájira találtak régészek Kína északi részén egy újkőkori település maradványainál – írja az MTI. A koponyák egy tömegsírból kerültek elő Sanhszi tartományban, Simao romjainál. A szakemberek feltételezései szerint a fiatal nők rituális gyilkosság áldozatává váltak, csontvázakat ugyanis nem, csak koponyákat találtak. Az áldozatot valószínűleg a városfal emelésével összefüggésben mutatták be.

A helyi kormányzat tájékoztatása szerint a koponyák fele már tavaly előkerült. Rajtuk a szakemberek ütésekből és égésekből származó sérülések nyomait fedezték fel – mondta a CCTV kínai televízióban Sanhszi tartomány régészeti intézetének egy képviselője.

A lelet nem az első bizonyíték az emberáldozatra az ősi Kínában. Az elhunyt uralkodókat rendszeresen szolgálóikkal és ágyasaikkal együtt temették el, a szolgálókat és az ágyasokat gyakran élve. 2005-ben archeológusok a Henan tartománybeli Hungcsiangban emberáldozat bemutatására szolgáló oltárra és egy áldozat csontvázára bukkantak.

Rovatok