Index Vakbarát Hírportál

Édesvizet találtak az óceánok alatt

2013. december 9., hétfő 09:23

Rengeteg, mintegy félmillió köbkilométernyi édesvizet találtak kutatók az óceáni hátságok alatt kutatva. A Flinders Egyetem kutatói szerint az alacsony sótartalmú víz Ausztrália, Kína, Észak-Amerika és Dél-Afrika partjaitól nem messze rejtőzik.

„Ez a mennyiség nagyjából a százszorosa annak, amit az emberiség a 20. század kezdete a felszínre hozott” – nyilatkozta Vincent Post, az egyetem talajvízkutató és környezetvédelmi intézetének munkatársa, a tanulmány vezető szerzője. „Bár egyelőre nem gazdaságos az óceán feneke alatt rejtőző vízkészletek kitermelése, mindenképpen fontos, hogy tudunk a lehetőségről.”

Post szerint a korábbi elméletek úgy tartották, hogy az óceánok alatti talajrétegekben csak ritkán alakul ki nagyobb mennyiségű talajvíz, de az új eredmények ennek pont az ellenkezőjét mutatják: nagyon is mindennapos, hogy az óceánok alatt is víz van. Az itt található vízkészletek az elmúlt néhány százezer év alatt alakultak ki, amikor az óceánok tengerszintje átlagosan alacsonyabb volt, mint ma. „Így amikor esett az eső, a talajba szivárgó csapadék olyan helyeken rekedt meg, amiket ma már víz borít” – magyarázza Post.

Az elmélet szerint ezek a vízkészletek  nagyjából húszezer évvel ezelőtt kerültek tengervíz alá, és a vastag vízzáró rétegek akadályozták meg a sós és az édesvíz keveredését. A szakemberek szerint bár a kitermelés egyelőre nem gazdaságos, a területek felett rendelkező nemzeteknek nagyon vigyázniuk kell arra, hogy próbafúrásokkal, például olaj után kutatva ne szennyezzék be az évezredek óta érintetlen vízrétegeket.

Rovatok