no

Index Vakbarát Hírportál

Látványos videó az Etna kitöréséről

2013. december 15., vasárnap 20:05

December 14-e éjjelén idén huszadik, úgynevezett paroxizmusát (ez a vulkáni kitörés tetőpontját jelző szakszó) kezdte az Etna. Az eseménynek hajnalban lett vége, ezzel aránylag hosszú ideig tartott, viszont a korábbiakhoz képest gyenge volt. Viszonylag kisméretű láva-szökőkutakat termelt, és nem olyan sok hamut bocsátott ki. 

Az Etna nemcsak a legaktívabb, hanem a legnagyobb európai vulkán is. A Wikipedia szerint a kitörések miatt gyakran változó magassága jelenleg 3329 méter. Területe 1200 négyzetkilométer, míg kerülete a hegy lábánál 135 kilométer. 

Etna kitörése december 14-15 2013-ban

Az Etnának a léte is komoly rejtély: a vulkánból származó láva összetétele is más, mint a szárazföldi vulkánoké, inkább az óceániakéra hasonlít. Vulkánok olyan helyen születnek, ahol két úgynevezett tektonikai lemez közeledik egymáshoz vagy távolodik egymástól, az Etna azonban Szicíliában nem földtani lemezek találkozásánál fekszik.

Egy német tudós szerint Szicília közelében két egymásnak feszülő lemez között rés jött létre, ahol a Jón-tengerben egy lemez lassan belesüllyed a Föld kérgébe.  A rés utat nyitott a Föld mélyéből származó magmának, ez táplálja több ezer éve folyamatosan az Etna kitöréseit.

Rovatok