Index Vakbarát Hírportál

Középkori múmiákat találtak Szudánban

2013. december 20., péntek 12:57

Egy lengyel kutatók által vezetett régészcsapat kilencszáz éves múmiákat talált Szudánban egy régi kriptában. A kripta falain mindenhol ősi középkori írásokat találtak.

Az ásatást az egykori Makuria királyságban végezték, amely Szudán északi részén állt. Makuria egyike volt a núbiai királyságoknak, néhány száz évig maradt fenn. A Nílus partján feküdt, fővárosa Dongola volt. A királyság a 6. század végén áttért a kereszténységre, az állam a 7–14. század között virágzott.

Magát a kriptát már viszonylag régen, 1993-ban megtalálták az egykori főváros területén végzett ásatások során. A városban egykor lakóépületek, templomok és mecsetek is voltak, ezek romjait is megtalálták. A kriptát azonban egészen 2009-ig nem nyitották fel, csak ekkor kezdték meg a munkálatokat – mondta Włodzimierz Godlewski ásatásvezető.

Kik voltak a titokzatos múmiák? A nemrég elvégzett kutatások szerint heten idősebb férfiak voltak. A feljegyzések alapján egyikőjük Georgios püspök lehetett, aki a királyság egyik legfontosabb vallási vezetője volt. 1113-ban halt meg.

A kriptában lévő feliratokat kézzel írták görögül és kopt nyelven. Imádságok és bibliai idézeteket írta a falakra, köztük van egy egészen különleges imádság Szűz Máriához.

Rovatok