Index Vakbarát Hírportál

Matematikai modell szerint vándorolnak afrikai törzsek

2013. december 30., hétfő 14:53

Antropológusok vizsgálták meg az afrikai Hadza törzs vándorlási szokásait és azt találták, hogy az állatoknál jellemző úgynevezett Lévy-repülés alapján mozognak. Egyes állatfajok nem véletlenszerűen, hanem meghatározott minták alapján mozognak: ebben az eloszlásban ritkán előforduló hosszabb lépések bontják meg a véletlenszerűséget. Vagyis rövidebb szakaszokat tesznek meg adott területen, majd egy hosszabb út következik, amíg egy másik területre nem érnek, ott aztán megint a rövid szakaszok jönnek.

A mostani kutatást David Raichlen, a University of Arizona antropológusa vezette. A Lévy-repülés annyira törvényszerű az állatoknál, mint az aranymetszés vagy a pi a matematikában. A kutatók már régóta keresik a magyarázatot a jelenségre és kíváncsiak voltak arra, hogy a vadászó törzseknél is jellemző-e ez a fajta mozgás.

A Hadza az egyik utolsó vadászó törzs Afrikában és az egyik utolsó népcsoport a világon, amely még a hagyományos módon, lábon tesz meg hatalmas távolságokat. A kutatásban GPS-jeladókat tettek a vadászok csuklójára és hosszú időn keresztül követték vándorlásukat.

Az adatok azt mutatták, hogy bár a Hadza tagjai más minták szerint is mozognak, a meghatározó elem mégis a Lévy-repülés. Adam Gordon, a University at Albany antropológusa szerint a minta mindenhol fellelhető, az összes kontinensen, számos állatfajban. Ez arra utalhat, hogy ez annyira alapvető minta, hogy evolúciós történelmünkben is szerepet játszhatott.

A tanulmányok azt mutatják, hogy a modern ember életében is jelen van a minta. Mit csinálunk nap mint nap: bemegyünk a munkahelyünkre, majd hazamegyünk és elvagyunk a ház körül. Vagyis rövid és hosszú utak váltják egymást. Ugyanez a minta kimutatható a különböző szórakoztató központokban, állatkertekben.

A mostani kutatás következő lépése, hogy rájöjjenek, a Hadza törzs miért így mozog? Milyen tényezők alapján döntenek e mozgás mellett és nem másikat használnak? Ha meg tudják válaszolni ezeket a kérdéseket, nagyon sok rejtélyre fény derülhet a múltból, például hogyan szállították a nyersanyagokat az ősök, hogyan nőtt az emberek lakóterülete és hogyan viszonyulunk környezetünkhöz.

Rovatok