Index Vakbarát Hírportál

Kiállta az űrtesztet Abigaille, a gekkórobot

2014. január 3., péntek 19:56 | aznap frissítve

A gekkó ihlette, kanadai fejlesztésű robot a tesztek szerint a világűrben is jól vizsgázna, azaz a jövőben talán helyettesíthetné az emberi munkát az űrhajók veszélyes, külső javításainál - jelentette be közleményében az Európai Űrügynökség (ESA) alapján az MTI.

Kanadai kutatók a tükörsima falakon gond nélkül felmászó gekkó mintájára fejlesztették ki az apró robotot 2011-ben. A mintegy 240 grammos gép szívókorongok, mágnesek vagy ragasztó nélkül rögzül a sima felületekre, titkának nyitja pedig a gekkótalp szerkezetét utánozó lemezek, amiket mikroszkopikus nagyságú szőrök borítanak.

A kis robot jól példázza, hogyan utánozza a technológia a természet kínálta megoldásokat - magyarázta Michael Henry, a gépet kifejlesztő kanadai Simon Fraser Egyetem kutatója.

A hollandiai Noordwijkben található ESA-laboratórium légüres térben, szélsőséges hőmérsékleteken végzett tesztjét a robot kiállta: tökéletesen működött a világűrre jellemző körülmények között.

A kísérlet sikere azt jelenti, hogy egyszer talán az űrben is használható lesz a kis gép. Az Abigaille névre keresztelt robot utódai a jövőben megkímélhetik az űrhajósokat a veszélyes űrsétáktól, amik azért szükségesek, hogy a sürgős javításokat elvégezhessék a meghibásodott űrhajókon.

Rovatok