Index Vakbarát Hírportál

Egy tabletta, és jön az abszolút hallás

2014. január 7., kedd 14:52

Elég hihetetlennek hangzik, de állítólag egy hangulatjavító szer, a Valproate olyan mértékben állítja vissza a fiatal agy tanulási képességeit, hogy még a csak fiatalkorban fejleszthető abszolút hallást is elsajátíthatjuk vele.

Tízezer emberből csak egynek van abszolút hallása; ez annak a képessége, hogy egy hangról megmondjuk annak magasságát. Az abszolút hallást 4-6 éves korban szokták felfedezni, és ekkor fejleszthető gondos zenei képzéssel. Arról nincsenek feljegyzések, hogy valaki idősebb korában sajátította el az abszolút hallást.

Egy új tanulmány szerint azonban a valproinsav alapú hangulatjavító gyógyszer, a Valproate visszaállítja az agy plaszticitását annak fiatalkori szintjére, így ismét egy gyerek fogékonyságával tudunk vele új információkat befogadni és földolgozni. A harvardi kutató, Takao Hensch, a tanulmány társszerzője szerint mostanáig nem fedeztek fel olyan szert, amitől bárki felismerné a hangok magasságát.

Veszélyes ezzel kísérletezni

A tanulmányhoz 24 fiatalembert kértek fel, akiken némi zenei előképzés után végezték el a kísérletet. A csoport fele gyógyszert, a másik placebót kapott.

Az eredmények izgalmasnak tűnnek – a gyógyszer a statisztikai hibahatáron felül javított az önkéntesek hallásán –, és azt sugallják, hogy a szert olyan feladatokhoz is lehetne használni, mint a nyelvtanulás, amit szintén fiatalabb korban könnyebb végezni.

Maga Hensch úgy látja, a gyógyszer igen hasznos lehet nagyobb szellemi igénybevételnél, ugyanakkor a túlhasználat veszélyeire is figyelmeztetett: szerinte nem véletlen, hogy a tanulási készségek idővel megváltoznak, épp ezért felelőtlenség ezzel kísérletezni.

Rovatok