Index Vakbarát Hírportál

Összekapcsolódott az ISS-szel a Cygnus amerikai magánűrhajó

2014. január 12., vasárnap 13:53

Összekapcsolódott vasárnap a Nemzetközi Űrállomással (ISS) a Cygnus (Hattyú) amerikai teherszállító magánűrhajó, amely elhozta az űrhajósoknak szánt karácsonyi ajándékokat is, írja az MTI.

A Cygnust eredetileg decemberben akarták fellőni, de háromszor is el kellett halasztani az útját, legutóbb egy napvihar miatt. A Cygnus végül csütörtökön emelkedett a magasba Virginia állam Wallops szigetéről egy Antares típusú rakétával. A mintegy 1360 kilogrammos rakományban felszerelés, kísérleti anyagok, egy oktatási programban szereplő hangyák, élelem, sőt karácsonyi ajándék is van a hat űrhajós számára.

A teherűrhajó az összekapcsolódás után sem marad kihasználatlanul: a kirakodás után hulladékkal pakolják meg, amely visszatéréskor a járművel együtt elég a légkörbe érve.

Az amerikai űrkutatási hivatal 1,9 milliárd dollárt fizet az Orbital Sciences magáncégnek azért, 2016-ig legalább nyolc alkalommal szállítson utánpótlást az űrállomásra . A NASA hasonló szerződést kötött a SpaceX céggel is, ezért az amerikaiak már nem szorulnak az orosz űrhajók támogatására. A piaci alapú űrhajózás fellendülése egyébként is teljesen új távlatokat nyit az űrkutatásban, erről itt olvashat hosszabban.

Rovatok